Handla enkelt med delbetalning,
faktura eller kortbetalning
Allt du handlar i webshoppen
eller i butiken får du bonus på.
Nordens största hobbybutik.
Över 120000 st artiklar i lager
Standard frakt 29 kr
inom Sverige med DHL.
0
0

Träd till modelljärnvägen

En modelljärnväg utan träd ser nog ganska konstig ut, men med köpta träd blir det nog inte heller så bra. Några regler för köpta träd är: dyra, alltid minst 10 kr styck, fula, ser aldrig ut som svenska tallar, små, sällan över 15 cm. Alltså duger bara hembygge, eller kalhygge. Min metod för H0-tallar är ganska "snabb", 5-10 minuter per träd, exklusive färg- och limtorkning, och klädning med Foliage. "Snabbheten" är bra om man ska göra många, och till en H0 skog på 50 x 50 cm går det åt minst 100 träd, om den ska vara någorlunda tät. Mitt recept ser ut så här:


Ingredienser:


trad.jpg (6260 bytes)Bambugrillspett
Pianotråd 0,5 mm
Lämplig brun färg, gärna sprayfärg
Woodland Scenics Foliage, conifer green är lämplig färg.
Vitlim


Verktyg:


En liten borrmaskin
0,6 mm borr
en avbitare


Stammen


Anskaffa helst några olika sorters bambugrillspett, med olika längd och tjocklek. Lagom längd är ca 25-35 cm. Försök helst få tag på några riktigt krokiga sorter. Borra 0,6 mm hål genom "stammen"(grillspettet). Börja längst upp (den spetsiga änden är neråt), borra ett hål, vrid stammen ca 45 grader, borra ett nytt hål ca 5-10 mm längre ner, vrid igen osv. Fortsätt så på knappt halva stammen. Mycket låg precision fordras.


Grenar


När borrningen är klar tar man fram avbitaren och klipper 2-6 cm långa "grenar" av pianotråden. Dessa bitar trär man i hålen i stammen. Om man har bråttom kan man limma med cyanolim, men jag brukar använda vanligt vitlim, som jag penslar på i rikliga mängder på båda sidor om stammen, där grenen sticker. Om man ska plantera trädet på en mycket synlig plats på den färdiga anläggningen kan man färga limmet med brun färg. Det brukar vara bra att tillfälligt "plantera" träden i en frigolitbit medan arbetet med grenarna pågår.


MÃ¥lning


Efter fastlimning av grenarna kommer målningen. Gå ut och titta på hur tallar ser ut. Mörkt brungråa längst ner, och gulbruna längst upp är det vanligaste. Jag brukar dock bara måla mina tallar i en brun färg, för att spara tid. De ser ändå ut som tallar. Sprutmålning går snabbast, men har man inte möjlighet till det (vilket jag inte har) får man blanda till en blöt och blaskig färg, som man penslar på med en bred pensel.


Barr


När färgen har torkat ser tallarna fortfarande inte ut som tallar, snarare telefonstolpar, och det var ju inte meningen. För att lösa detta skaffar man sig några påsar av dundermedlet Woodland Scenics Foliage. Detta används för att efterlikna barr. För svenska tallar är den bästa färgen conifer green. Man klipper/river lagom stora bitar Foliage och limmar fast på grenarna med vitlim, om man vill kan man även här färga limmet. Här kan man experimentera med olika stora bitar Foliage, viktigt är dock att grenarna inte blir för glesa, så att pianotråden syns. Glöm inte att även klä in toppen med Foliage. Om trädet kommer att synas mycket rekommenderas också att hela trädet sprayas med limvatten (1 del vitlim + 1 del vatten), och därefter beströs med Woodland Scenics Turf. Även under dessa arbetsmoment är en frigolitbit en bra arbetsställning.


Plantering


Om underlaget är frigolit är planterinen enkel., det är bara att trycka ner trädet med den spetsiga änden först, 1-2 cm, så att står stadigt. Om underlaget är gips eller något annat hårt får man hitta på något annat sätt. Om underlaget är typ papier-mache kan man borra ett hål även i änden som är neråt, och limma fast en ståltråd som kan stickas igenom underlaget och fästas på undersidan.


Det tar relativt lång tid att göra ett träd eftersom förberedelserna för varje arbetsmoment tar längre tid än själva arbetet. Satser om 50-100 träd är bättre, men vid inklädning med Foliage kan man göra några få träd åt gången. Det bästa är om man är några stycken som hjälps åt vid inklädningen med Foliage, dels går det mycket fortare än om man är själv, dels blir det lite variation på träden, så att inte alla ser alltför lika ut.


Lycka till!


Text och foto
Janne Lundström